
 

 

 

 

 

 

February 17, 2011 

 

 

 

The Honorable Don Benton 

State Senator, District 17 

PO Box 40417 

Olympia, WA   98504-0417 

 

Dear Senator Benton: 

 

 By letter previously acknowledged, you have asked for an informal opinion on two 

questions I have paraphrased as follows: 

 

 

1.  Does RCW 43.135.055, as amended by Initiative Measure 1053 (Laws 

of 2011, ch. 1), require additional legislative action as a prerequisite to 

any increase in the tuition fees charged by the state’s institutions of 

higher education? 

 

2. Do RCW 43.135.055 and .031 require that a fee increase be enacted 

through legislation specifying the dollar amount of the proposed fee 

increase? 

 

BRIEF ANSWER 

 

 The answer to your first question is yes:  RCW 43.135.055 does apply to increases in 

higher education tuition fees.  The answer to your second question is no:  the “accountability 

procedures” language in RCW 43.135.031 does not require a legislative bill authorizing a fee 

increase to include the specific dollar amount of the proposed increase. 

 

ANALYSIS 

 

 Your questions concern a series of statutes either enacted or amended as part of Initiative 

Measure 960 (Laws of 2008, ch. 1) and then amended again in Initiative Measure 1053 (Laws of 

2011, ch. 1).  Your questions are similar to the issues addressed in a recent informal opinion 

(Roach opinion
1
).  In the Roach opinion, my colleague, Mr. Even, concluded that after the 

                                                 
 

1
 Letter from Jeffrey T. Even, Deputy Solicitor General, to Pam Roach, State Senator (Dec. 20, 2010) 

(Roach opinion).  You quote from the Roach opinion in your opinion request, and ask if the same reasoning applies 

to tuition charges.  I attach a copy of the Roach opinion for your ready reference. 
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enactment of Initiative Measure 1053 (I-1053), which amended RCW 43.135.055(1), the state 

Transportation Commission cannot raise fares, fees, or tolls without obtaining legislative 

approval, and that the legislative action approving fee increases must postdate I-1053’s 

enactment.  As the Roach opinion observed, at page 6, “I-1053 hit the ‘reset’ button on 

legislative approval of the imposition or increase of fees, limiting such actions to those approved 

anew by the legislature after the effective date of the measure.”  For purposes of this opinion, I 

adopt the reasoning and the conclusions reached in the Roach opinion, and this analysis is 

confined to the additional issues raised in your request. 

  

1. Does RCW 43.135.055, as amended by Initiative Measure 1053 (Laws of 2011, ch. 1), 

require additional legislative action as a prerequisite to any increase in the tuition 

fees charged by the state’s institutions of higher education? 

 

 As noted above, the Roach opinion concluded that I-1053, by amending RCW 

43.135.055(1), “resets” a requirement for legislative action to approve any fees set by state 

agencies or institutions after I-1053’s enactment.
2
  Therefore, if higher education tuition falls 

within the definition of a fee, I-1053 would require legislative approval for any increases in 

tuition adopted after December 2, 2010, and the legislative approval would have to occur in 

legislation enacted after December 2, 2010. 

 

 The only question remaining is whether tuition is a fee, and the answer to that question 

seems clearly to be yes.  The statutes concerning tuition consistently define the term as a 

subcategory of a fee.  RCW 28B.15.020 defines the term “tuition fees” as “the fees charged 

students registering at the state’s colleges and universities which consist of:  (1) The ‘building 

fees’ as defined in RCW 28B.15.025; and (2) The ‘operating fees’ as defined in 

RCW 28B.15.031.”  RCW 28B.15.025 directs the purposes for which various institutions may 

use the building fees, and RCW 28B.15.031 directs how operating fees are to be deposited and 

what they may be used for.  In both cases, the fees in question are applied to college or university 

purposes, and no portion of either fee is applied to any noneducational purpose. 

 

 In interpreting the language of I-960 and I-1053, we have sought to distinguish fees as 

defined in those measures from taxes, as well as from various charges which do not fit within the 

category of fees.  Although the legislature’s definition of tuition as a fee appears to settle the 

issue here, I also note that tuition is clearly a fee, as opposed to a tax.  Taxes are imposed to raise 

money for the public treasury, while charges “imposed for purposes other than raising money for 

the public treasury, such as for the regulation of an activity, are not taxes and are not subject to 

constitutional taxation constraints.”  Okeson v. City of Seattle, 150 Wn.2d 540, 551, 78 P.3d 

1279 (2003).  The courts often refer to nontax charges by a governmental entity as regulatory 

                                                 
 

2
 Initiative measures go into effect 30 days after the election at which they are adopted.  Const. art. II, § 1.  

I-1053 was approved by the voters at the general election held November 2, 2010, and, therefore, went into effect 

December 2, 2010.   
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fees.  Id. at 552.  As noted above, the purpose of tuition charges is to fund higher-education 

programs at state-owned colleges and universities, and not to raise revenue for general state 

purposes.  Tuition is clearly not a tax. 

 

 In advising state agencies, our office has also recognized that there are charges by state 

agencies that do not meet the definition of either taxes or fees.  These charges are not for a 

governmental service or privilege, but rather are business or commercial-type transactions or 

charges for goods or services that are provided by an agency to the public, such as purchasing a 

map or chart from a state resource agency, or purchasing firewood for a campfire in a state park. 

Examples in the higher education context would include sports facility fees similar to those 

charged by private sports clubs, charges for food at a student cafeteria, admission fees for 

campus musical or sports events, and parking fees.
3
  Typically, these charges are for items priced 

by the agency in the same manner a private business would set its prices, and in many cases, the 

charges are for goods or services also available from private entities.  While tuition is, in a sense, 

a payment for a service, based in a general way on the cost of the service, and while higher 

education may also be obtained from private institutions, it is a service commonly provided by 

publicly-owned institutions.  Public education is well-recognized as a typical service provided by 

government.  Finally, and returning to the points noted above, tuition is not set by the institutions 

in the manner they would price a sandwich at the Student Union.  Tuition is either specifically 

set by the legislature or is set by the institutions based on standards set down in statute.  See 

generally RCW 28B.15.067-.110.  Since tuition is treated as a fee and does not work like a 

commercial-type charge for a good or service, it logically should be treated as a fee for purposes 

of I-960 and I-1053.  That being the case, the analysis of the Roach opinion would also apply 

here, and RCW 43.135.055 as amended by I-1053 would require, as a prerequisite to any 

increases in tuition, new legislative approval in the form of a bill or bills enacted after 

December 2, 2010. 

 

2. Do RCW 43.135.055 and .031 require that a fee increase be enacted through 

legislation specifying the dollar amount of the proposed fee increase? 

 

 Your second question derives from language in RCW 43.135.055(1) providing that  

“[a] fee may only be imposed or increased in any fiscal year if approved with majority  

legislative approval in both the house of representatives and the senate and must be subject  

to the accountability procedures required by RCW 43.135.031.”  (Emphasis added.)   

RCW 43.135.031(1), in turn, provides that “[f]or any bill introduced in either the house of 

representatives or the senate that raises taxes as defined by RCW 43.135.035 or increases fees, 

the office of financial management [OFM] must expeditiously determine its cost to the taxpayers 

                                                 
 

3
 Since the enactment of Initiative Measure 601 (Laws of 1994, ch. 2), it has been necessary to determine 

whether particular charges do or do not constitute fees.  The above standards are among those considered in making 

such a determination.  The list in the main text is not exhaustive, but is intended to provide typical examples of 

nonfee charges. 
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in its first ten years of imposition . . . .”
4
  The statute goes on to require OFM to “promptly and 

without delay” report its analysis by public press release, and also to require OFM to maintain 

these releases on its website.  Other language in the statute requires OFM to update its fiscal 

analyses when bills with fiscal impacts are scheduled for hearing, or when such a bill is approved 

by a legislative committee or passes either house of the legislature.  RCW 43.135.031(2), (3).  In 

your opinion request, you suggest that the requirements of RCW 43.135.031 could not be met if 

a bill does not specify the exact amount of a proposed tax or fee increase.  Accordingly, you ask 

whether RCW 43.135.031 should be read as implying that bills authorizing tax or fee increases 

must specify the dollar amount of the proposed fee increase, so that the OFM fiscal analysis on 

the bill can be properly done. 

 

 The Roach opinion concluded that RCW 43.135.055, while requiring a legislative vote to 

authorize fee increases, does not otherwise constrain the manner in which the legislature acts.  

As the opinion notes, the “legislature could vote on bills that approve the imposition or increase 

of fees in any number of ways, which need not be fully cataloged here.”  Roach opinion at 6.  

The opinion goes on to note that the legislature could either enact a statute directly imposing or 

increasing a fee in a specified amount, or could instead delegate the authority to impose or 

increase fees to an administrative agency, providing appropriate standards to govern the exercise 

of that delegated authority.  Roach opinion at 6.  By implication, the Roach opinion rejects the 

notion that RCW 43.135.055 and .031 require legislative bills raising taxes or fees to contain 

specific numbers. 

 

 The plain language of RCW 43.135.031 imposes procedural requirements on OFM to 

publish certain fiscal information in connection with bills meeting certain requirements.  

However, this statute does not include any language purporting to state how legislative bills must 

be written.
5
  Since RCW 43.135.031 does not purport to direct the legislature itself how to draft 

                                                 
 

4
 RCW 43.135.031 was enacted as part of I-960 (Laws of 2008, ch. 1, § 2) and was not amended by I-1053.   

 
5
 The notion that an initiative might direct the manner in which the legislature drafts bills suggests 

additional issues: 

 As the Washington Supreme Court has explained:  “It is a fundamental principle of our 

system of government that the legislature has plenary power to enact laws, except as limited by 

our state and federal constitutions.”  Washington State Farm Bureau Fed’n v. Gregoire, 162 

Wn.2d 284, 290, 174 P.3d 1142 (2007); see also State ex rel. Citizens Against Tolls v. Murphy, 

151 Wn.2d 226, 248, 88 P.3d 375 (2004) (same).  “Implicit in the plenary power of the legislature 

is the principle that one legislature cannot enact a statute that prevents a future legislature from 

exercising its law-making power.”  Farm Bureau, 162 Wn.2d at 301.  The people exercise the 

same legislative power when enacting an initiative, and accordingly they “cannot, by initiative, 

prevent future legislatures from exercising their law-making power.”  Id. at 302.  The legislature’s 

plenary authority includes the discretion to delegate fee-setting authority to administrative 

agencies.  Peninsula Neighborhood Ass’n, 142 Wn.2d at 335-36.  RCW 43.135.055 is itself 

merely a statute, and cannot bind subsequent legislative action.  We do not construe 

RCW 43.135.055(1) as limiting the options available to the legislature as to the manner in which it 

approves the imposition or increase of a fee.  In re Personal Restraint of Matteson, 142 Wn.2d 
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bills, it would be a considerable stretch to conclude that such conditions are imposed indirectly—

that is, that in order to enable OFM to perform its statutory duties efficiently, the statute must be 

read as implying a duty on the legislature to include specific numbers in bills as introduced or 

enacted.  Given these considerations, I conclude that your second question must be answered in 

the negative. 

 

 I hope the foregoing information will prove useful.  This is an informal opinion and will 

not be published as an official Attorney General Opinion. 

 

Sincerely, 

 

 

/s/ James K. Pharris 

JAMES K. PHARRIS 

Deputy Solicitor General 

(360) 664-3027 

 

wros 

 

                                                                                                                                                             
298, 307, 12 P.3d 585 (2000) (“Wherever possible, it is the duty of this court to construe a statute 

so as to uphold its constitutionality.”). 

Roach opinion at 6-7. 



 

 

 



 

 



 

 



 

 



 

 



 

 



 

 
 



 

 



 

 



 

 



 

 



 

 



 

 



 

 


